Prof. Dr. Bold  Luvsandorj’a TÜBA Şeref Üyeliği Beratı Takdim Edildi

Prof. Dr. Bold Luvsandorj’a TÜBA Şeref Üyeliği Beratı Takdim Edildi

Prof. Dr. Bold Luvsandorj’a 2019 yılında TÜBA Şeref Üyesi seçilmiş olması dolayısıyla T.C. Moğolistan Ulanbator Büyükelçisi Zafer Ateş tarafından 6 Eylül 2021 tarihinde, Büyükelçilikte düzenlenen törenle TÜBA Şeref Üyeliği Beratı tevdi edildi.

Ankara’da düzenlenen TÜBA 56. Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu TÜBA Üyesi seçilen Moğolistan Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Bold; uzun yıllar boyunca Türk ve Moğol dillerine yönelik sunduğu hizmetlerin TÜBA Şeref Üyeliğiyle taçlandırılmış olmasından dolayı büyük bir gurur duyduğunu belirterek, kendisine sağladığı desteklerden dolayı Türkiye’ye ve TÜBA’ya yönelik şükran duygularını ifade etti.

2018 yılında da Türk ve Moğol dilleri, Göktürk kitabeleri ve özellikle Uygur-Uranhay ve Sayan dilleri üzerine çalışmaları ile Uluslararası TÜBA Akademi Ödülü'nün sahibi olan Prof. Bold’un üyelik beratı takdim törenine eşinin yanı sıra Moğolistan Bilimler Akademisi’ni temsilen araştırma görevlisi Zaganperenlei Tumenbayar da katılım gösterdi.

Prof. Dr. Bold Luvsandorj kimdir?
1947 yılında Moğolistan’da doğdu. Moğolistan Bilimler Akademisi Dil ve Edebiyat Enstitüsü’nde 1971 yılından beri çalışan Prof. Luvsandorj; Moğol Dili, Türk Dili ve genel olarak da Altay dillerini ilgilendiren ilk çalışmalarından sonra Moğolca, Uygur-Uranhay ve Sayan Türkçesinin tarihi ilişkilerini değerlendiren incelemeleriyle alanını geliştirdi. Luvsandorj’un, Moğolistan Halk Cumhuriyeti’nde konuşulan Türk dili ve diyalektleri; Modern Moğol dillerindeki Türkçe sözcükler ve bunların filolojik önemlerini konu alan ve temel referanslar olarak değerlendirilen eserleri bulunuyor. Göktürk kitabeleri ve bunların metodolojisi üzerine çalışmaları literatüre ciddi katkılar getiren, Moğolcanın bugüne kadar yayımlanmış en kapsamlı sözlüğünün bilim koordinatörü ve baş editörü olan Luvsandorj, leksikoloji çalışmalarıyla da öne çıkıyor. Moğolistan Ulusal Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Moğolistan Bilimler Akademisi Üyesi ve Moğolistan’ın en yüksek devlet madalyası olan Kutup Yıldızı Nişanı sahibi Prof. Luvsandorj, 2018 yılında Uluslararası TÜBA Akademi Ödülüne layık görüldü, 2019’da ise TÜBA Şeref Üyesi seçildi.

İlgili Fotoğraflar