Kamu Diplomasi Koordinasyon Kurulu

Kamu Diplomasi Koordinasyon Kurulu

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in de katıldığı, Kamu Diplomasi Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda hazırlanan “Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planı” tanıtıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen, katılımcıların Türkiye'nin kamu diplomasisi vizyonu ile bu kapsamdaki proje ve faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu toplantıda, “kamu diplomasisi alanındaki ilk politika belgesi” niteliği taşıyan ve İletişim Başkanlığı koordinasyonunda hazırlanan Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın tanıtımı da yapıldı.

“Bu belge kamu diplomasisine yeni ve özgün bir bakış açısı kazandıracak.”
Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın takdim yazısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaleme alındı. Türkiye'nin içeride ve dışarıda verdiği “hakikat mücadelesinin”, daha bütüncül, bilimsel ve sistemli bir strateji üzerinde inşa edilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yolunun da başarılı kamu diplomasisi faaliyetlerinden geçtiğini ifade etti.

Kamu diplomasisinde başarının ancak tüm paydaşların iş birliklerini geliştirmeleri, aralarındaki eş güdümü artırmaları, hedef ve eylem birliği yapmaları ile yakalanacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İletişim Başkanlığımızın, Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak için hazırladığı Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planı kendi alanında ülkemizde bir ilk olma özelliğine sahiptir. Belgenin, ülkemizin ‘yumuşak gücünü’ artıracak çalışmalara yön verme yanında kamu diplomasisine yeni ve özgün bir bakış açısı kazandıracağına inanıyorum. Bu önemli belgenin milletimizin istifadesine sunulmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. İlgili tüm kurum ve kuruluşlarımızdan Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda yer alan hususları en etkin şekilde hayata geçirmelerini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, toplantıda yaptığı konuşmada, Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji ve Eylem Planı’nın ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla el birliğiyle hayata geçirdikleri son derece kıymetli bir rehber olduğunu bildirdi. Koordinasyon, eş güdüm, birlikte çalışma ve ortak akılla oluşturulan bu çalışmanın kamu adına önemli bir kazanım olduğunu vurgulayan Altun, bu strateji belgesi ve eylem planının somut kazanımlarının hep birlikte görüleceğini belirtti. Bugün dünyada diplomasinin krizinden bahsedilen bir dönemin tecrübe edildiğini bildiren Altun, pandemi sürecinin ciddi bir dönüşümü beraberinde getirdiğini, her şeyden önce küresel anlamda korkuları tetiklediğini, diğer taraftan küresel alanda karşılıklı bağımlılık hissiyatını güçlendirdiğini vurguladı.

Toplantıda söz alan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise bilim diplomasisinin öneminden bahsetti. Dünyada bilimsel özgürlükler konusunda Türkiye ile ilgili olumsuz algı ve dezenformasyon olduğunu belirterek TÜBA’nın ve ilgili paydaşların bilim diplomasisi çerçevesinde bu konuda faaliyetler yürütmesinin faydalı olacağını söyledi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında bilimsel toplantılar yapılacağını duyurdu.

İlgili Fotoğraflar