GEBİP ve TESEP Ödülleri 2017 Yılı Başvuruları Başladı

GEBİP ve TESEP Ödülleri 2017 Yılı Başvuruları Başladı

TÜBA-Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) ve TÜBA Bilimsel Telif Eser Ödül Programı  (TÜBA-TESEP) Ödülleri  2017 yılı ödül başvuruları başladı. Başvurular, 30 Ocak 2017 tarihine kadar devam edecek.

2001 yılından bu yana GEBİP kapsamında, üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan 404 genç bilim insanı, 2008 yılından bu yana TEÇEP kapsamında ise; üniversitelere yönelik bilimsel nitelikli 186 Türkçe telif ve çeviri eserin ödüllendirildi. Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri (TEÇEP) olarak adlandırılan program, bu yıldan itibaren sadece telif eserlerin ödüllendirileceği TÜBA-TESEP olarak uygulanmaya devam edilecek. 

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar konuyla ilgili açıklamasında şunları ifade etti: “Başarılı bilim insanlarının ve nitelikli bilimsel eserlerin teşviki, Türkiye'nin bilimsel ve topyekün gelişimi için büyük önem taşımaktadır. TÜBA'nın üstün başarılı genç bilim insanlarını ödüllendirme ve  teşvik amacına yönelik TÜBA-GEBİP ile nitelikli Türkçe bilimsel eserler üretimini özendirmeye yönelik TÜBA-TEÇEP(Yeni adıyla TÜBA-TESEP),  ülkemizin en saygın ödüllerindendir. Bilimsel liyakate göre nesnel ve titiz bir değerlendirme süreci sonunda verilen TÜBA Ödülleri, Türkiye kaynaklı bilimsel çalışma ve Türkçe yayınları destekleyici ve artırıcı bir etki de gösteriyor. Ödül sahiplerinin ulusal ve uluslararası düzeyde gösterdikleri başarılar ve aldıkları ödüller, Programların başarısını göstermekte ve hepimizi sevindirmektedir. Ödül başvurularının ve bu konuda üniversite yöneticilerinin destek ve teşviklerinin artmasının ödüllerin etkinliği ve yararlılığının artmasına katkı sağlayacağını belirtmek istiyorum. Bu konudaki ilgi ve destekleri için bilim camiamıza teşekkür ediyorum."

"Halil İnalcık Özel Ödülü"
Prof. Acar, bu yıl uygulanmaya başlanan "TÜBA-Halil İnalcık Özel Ödülü" ile ilgili olarak da şunları söyledi: "TÜBA olarak bu yıl kaybettiğimiz Şeref Üyemiz Prof. Dr. Halil İnalcık Hoca’nın adıyla, 2017'den itibaren TÜBA-TESEP kapsamında "Halil İnalcık Özel Ödülü" verme kararı aldık. Bu kapsamda her yıl "sosyal bilimler" alanında bir esere bu ödülü vermeyi öngörüyoruz." 

GEBİP Ödülü sahiplerine 3 yıl boyunca her yıl için 20.000 TL ödeniyor.  Ayrıca aktif GEBİP ödül sahibine üç yıl boyunca her yıl, tez aşamasındaki doktora öğrencilerinin çalışmalarında kullanılmak üzere, 6.000 TL, uluslararası nitelikteki bilimsel çalışmaları kapsamında düzenleyecekleri ulusal ve uluslararası toplantılar için ise 4.500 TL’ye kadar destek sağlanıyor. İlk 3 yıldan sonraki 5 yıl boyunca yılda bir kez yurt dışı bilimsel toplantılara ve etkinliklere katılım desteği olarak Avrupa ülkeleri için 1500$ karşılığı TL, Avrupa dışı ülkeler için 2000$ karşılığı TL veriliyor. TESEP kapsamında ise; telif eserler için 20.000 TL ve Kayda Değer Eser Ödülü (Mansiyon) olarak ise telif eserlerde 7.000 TL parasal ödül veriliyor

Detaylı bilgi

GEBİP için: 
http://www.tuba.gov.tr/content/ustun-basarili-genc-bilim-insanlarini-odullendirme-programi-gebip/id/1354/mid/90mid/238/

TESEP için: 
http://www.tuba.gov.tr/content/tuba-bilimsel-telif-ve-ceviri-eser-odulleri-programi-tecep/id/1355/mid/90mid/240/