ALLEA 2018 Genel Kurul Toplantısı Sofya’da Gerçekleştirildi

ALLEA 2018 Genel Kurul Toplantısı Sofya’da Gerçekleştirildi

TÜBA Başkanı Prof. Ahmet Cevat Acar ve Başkan Yardımcısı Prof. Ahmet Nuri Yurdusev, 16-17 Mayıs 2018 tarihlerinde Sofya’da Bulgaristan Bilimler Akademisi (Bulgarian Academy of Sciences - BAS) ev sahipliğiyle düzenlenen Avrupa Akademileri Birliği (All European Academies - ALLEA) Genel Kurul Toplantısı'na ve “Avrupa Bilim Danışmanlığının Şekillendirilmesi: Öngörüler ve Deneyimler” projesi kapsamında gerçekleştirilen “Güven ve Uzmanlık Mücadelesinde Bilim” başlıklı bilimsel sempozyuma katıldı.

Bilimsel sempozyum, ALLEA Madame de Staël Kültür Değerleri Ödül Töreni ve ayrıca yıllık toplantıdan oluşan Genel Kurul’da Avrupa’da bulunan 40 ülkenin Fen Bilimleri ve Beşerî Bilimler Akademileri’nin temsilcileri yer aldı.

“Güven ve Uzmanlık Engelleri Zamanında Bilim” başlıklı ALLEA Bilimsel Sempozyumu’nda “Bilim ve uzmanlıkta güven ya da değer kaybı var mı? Sahte haberler veya sosyal etkileşimlerin ve bilginin dijital dönüşümü bizi gerçekten post-gerçek bir döneme doğru mu taşıyor? Bilim bu konuda ne yapabilir?” sorularımasaya yatırıldı. Sempozyum, aynı zamanda değişimden en çok etkilenen kurumlar olarak akademilerin karşılaştıkları zorlukları tartışabilecekleri bir platform oluşturdu. Bu disiplinler arası sempozyum, araştırma ve kanıtlara olan güveni, onun altında yatan sebepleri, geçerli bilginin nasıl elde edilebileceği ve edinilmesi gerektiğine dair sorulara cevap aradı.

ALLEA tarafından Avrupa’nın kültürel değerlerine ve Avrupa entegrasyonu düşüncesine yapılan katkılardan dolayı verilen Madam de Staël Ödülü, 16 Mayıs günü düzenlenen törenle Dijital Ekonomi ve Toplum Avrupa Komisyonu Üyesi Mariya Gabriel tarafından Orta Avrupa Üniversitesi’nden Prof. Andrea Pető’ye takdim edildi. Ödül Töreni’nin ardından Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde kutlama düzenlendi.

17 Mayıs günü düzenlenen “Avrupa Akademileri’nin Politikalar için Bilimsel Danışmanlık” sempozyumunda ise Science Advice for Policy by European Academies’in (SAPEA) ve Avrupa Komisyonu’nun bilimsel tavsiye mekanizmasının deneyimleri ve öngörüleri, güncel deneyimlerden edinilen pratik örneklerle ve derslerle tartışıldı. Bilim danışma sistemlerine ilişkin geniş bir yelpazede farklı ulusal perspektifler incelendi. Başarılı bilim danışmanlığının, alınması, uygulanması ve bu konuda karşılaşılan zorluklar mercek altına alındı.

“2019 Avrupa Kültür Başkenti Filibe”ye şehir turuyla sona eren programın ardından Prof. Acar ve Prof. Yurdusev, T.C. Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy’u ziyaret etti.

İlgili Fotoğraflar