TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı Kastamonu Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı Kastamonu Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) kapsamında ödüllendirilen, üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmalarının sunulması ve değerlendirilmesi ile bilim insanları ve kuruluşları arasındaki ilişki ve iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan geleneksel TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı, 14-16 Ekim’de Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Yıllık Değerlendirme Toplantısı açılışı; Kastamonu Üniversitesi Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Üyeleri, TÜBA GEBİP Ödül sahipleri ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımıyla düzenlendi.

Yıllık Değerlendirme Toplantısı açılışının ardından TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak “Türk Din ve Tasavvuf Tarihçiliğinin Kurucusu Fuad Köprülü” ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay “Bitmemiş Proje: Fuad Köprülü” başlıklı akademi konferanslarını verdi.

Toplantı açılışında konuşan Prof. Dr. Acar, TÜBA’nın Batı ülkelerindeki akademi geleneğine göre oluşturulduğunu ifade ettiği konuşmasında Akademi’nin Türkiye’nin mali, idari ve bilimsel açıdan özerk, tüzel kişiliğe sahip bütün bilim alanlarını kapsayan ulusal bir akademi olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin onur duyduğu Gazi Yaşargil, Aziz Sancar gibi birçok bilim insanının TÜBA çatısı altında bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Acar, Akademi’nin an itibarıyla 106 Asli, 57 Asosye ve 37 Şeref üyesi olmak üzere toplam 200 üyesi olduğunun altını çizdi.

Değerlendirme Toplantısı, gençler ve bilim insanları arasında etkileşimi sağlamayı da hedefliyor
Prof. Dr. Acar, GEBİP kapsamında 373 bilim insanı ödüllendirildiğini ve bu bilim insanlarının hem ulusal hem uluslararası düzeyde Türk biliminin yüzünü ağartmaya devam ettiğini dile getirdi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “GEBİP Ödül sahiplerinin başka başarılara ve dolayısıyla ödüllere imza atmaları bizleri ayrıca mutlu ediyor. 3 yıl boyunca projelerinin takibini ve değerlendirmesini içeren bu program kapsamında her yıl farklı bir üniversitemizde yıllık değerlendirme toplantıları yapıyoruz. Ödül sahiplerinin projelerindeki gelişmeler izlenecek, değerlendirilecek ve bu doğrultuda gerekli revizyonları yapmaları için kendilerine öneri ve eleştiriler sunulacak. Yarın başlayacağımız bu toplantı bütün bilim insanlarına açık olacak. Toplantımız üniversitede okuyan genç öğrencilerimiz ve bilim insanlarının birbirleriyle etkileşimini sağlamak ve bilimsel çalışmalar adında motivasyonlarını artırma amacını da taşımaktadır.

Değerlendirme Toplantısı’nın ikinci günü, Kastamonu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde dört ayrı eş zamanlı oturumda GEBİP Ödülü sahipleri; Fen, Yaşam ve Sağlık, Mühendislik ve Sosyal Bilimler alanlarındaki proje ve çalışmalarına ilişkin sunum ve değerlendirmelerini Akademi Üyeleri ve katılımcı GEBİP Ödül sahipleri karşısında gerçekleştirdi. İsteyen tüm bilim insanlarının katılımına açık olan toplantılar akademisyenler ve öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, toplantının ikinci günü sonunda gerçekleştirilen Genel Değerlendirme Toplantısında, 2016 yılı GEBİP başvurularının ön değerlendirmelerinin tamamlandığını önümüzdeki günlerde 2016 GEBİP ödül sahiplerinin açıklanacağı ve bir sonraki dönemin ödül çağrısına çıkılacağını bilgisini verdi.

GEBİP projeleri uluslararası standartların üzerinde
Sosyal Bilimler alanı oturum başkanı ve TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ise, Coğrafya alanından Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal’ın Çıldır ve Aktaş göllerindeki çökelleri ve iklim değişiklerinin toplumsal etkilerini incelediğini “Prof. Dr. Erginal’ın eğer müsaade verilirse ve proje desteği sağlanırsa Aktaş Gölü’nün çökelleri üzerinden yapacağı araştırmayla Kuzey Doğu Anadolu’da engelli oranının yüksek olmasını Ermenistan’da yapılan nükleer denemelerden kaynaklandığını gösterebilirim” şeklindeki ifadesini aktardı. Prof. Dr. Yurdusev, Prof. Dr. Erginal’ın bunu mevcut çalışmaları çerçevesinde bir hipotez olarak ortaya koyduğunu ayrıca vurguladı. Sosyal bilimler oturumunda yer alan bütün GEBİP Ödül sahiplerinin projeleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nuri Yurdusev, sözlerini ödül sahiplerini tebrik ederek sonlandırdı.

Fen Bilimleri Kimya oturum direktörü TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Reşat Apak, GEBİP toplantılarının giderek bütün çalışmaların ameliyat masasına yatırıldığı bir beyin fırtınasına dönüştüğünü ifade etti ve “GEBİP Değerlendirme Toplantıları tartışmaların yoğun olarak yaşandığı toplantılar halini alıyor. 8 genç bilimcinin oturumunda araştırmacıların malzeme bilimlerinde yoğunlaştığını gözlemledik. Kimyanın çeşitli dallarında modern malzemelerin kullanımına etkinlikle yer veren çalışmalar yaptıklarını, sonuçlarını da hem kuramsal hem deneysel olarak çok iyi açıkladılar.” dedi.

Mühendislik alanında oturum başkanı TÜBA Konsey Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin, “Yapılan sunumlarda ağırlıklı olarak 3 alan dikkat çekiyordu bunlardan biri malzemeye yönelik özellikle nanomalzemelerin ve bunların sağlık sektöründe fonksiyonel olarak kullanımına yönelik çalışmalardı. İkinci çalışma alanı ise daha çok kanser tanısına yönelikti. Tanıda kullanılabilecek biopsilerden alınan örneklerin doktorlara yardımcı olmaya yönelik teknolojilerin ve yeni biyolojik belirteçlerin neler olabileceği doğrultusunda hastalıkların daha etkin teşhis ve tedavisine dair doğru ilaçların tahmin edilmesi hakkında çalışmalar ve üçünc olarak da mikrokirleticilerle ilgili bir çalışma bulunuyordu.” dedi.

Tüm çalışmalardan detaylarıyla bahseden Prof. Dr. Şahin, her birinin ayrı ayrı heyecan verici projeler olduğunu dile getirdi. Kalite olarak projelerin tamamının uluslararası standartların çok üzerinde olduğunun altını çizdi.

Mühendislik alanından diğer oturum başkanı TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ercümend Arvas, proje sunumlarının pratik ve teorik olarak birbirinden başarılı olduğunu ifade etti.

Sağlık Bilimleri oturum başkanı TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mustafa Solak, sunumların ağırlığının moleküler biyoloji ve genetik üzerine; genler veya gen ürünlerinin yapıları, davranışları ve rolleri hakkında olduğu bilgisini verdi.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Metin Arık ise, “Fen Bilimlerinde Matematik ve Fizik oturum başkanıydım. Yapılan sunumların 4’ü iki boyutlu malzemeler konusunda kimyada verilen sunumlarla bunu birleştirdiğimizde malzeme konusunda Türkiye’de önemli gelişmeler olacak diye düşünüyorum. Çalışmaların yavaş yavaş uygulamaya dönmesi lazım. Bu konuda ödül sahibi arkadaşlarımızla da konuştuk. İki boyutlu malzemelerin tarihi, fizikte 1970’lere dayanır. Bir takım iki boyutlu modeller çözüldü ve zamanla da deneysel fiziğe yöneldi. Genç arkadaşlarımızın bu konudaki çalışmaları beni çok mutlu etti.” dedi.

Toplantının ardından, ödül sahiplerinin görüş ve önerileri alındı. Program, 3. gün düzenlenen Kastamonu gezisi ile sona erdi.