“TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı” Atatürk Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

“TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı” Atatürk Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı (TÜBA-GEBİP) kapsamında ödüllendirilen üstün başarılı genç bilim insanlarının akademik çalışmalarının sunulması ve değerlendirilmesi ile bilim insanları ve kuruluşları arasındaki ilişki ve iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan TÜBA-GEBİP Yıllık Değerlendirme Toplantısı, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğiyle 22-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde yaptığı konuşmada gerçekleşmekte olan toplantı hakkında bilgi verdi ve ayrıca TÜBA-GEBİP Ödül Programını özenle sürdürdüklerinin altını çizdi.

Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar “Özellikle içerisinde bulunduğumuz bu zor dönemde bilim insanlarımıza düşen görev çok büyük.”
Türkiye’de çalışma koşulu getiren GEBİP Ödülü’nün hem Türkiye temelli çalışmaları artırmak hem de seçkin bilim insanlarını maddi ve bilimsel olarak desteklemek bakımından Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde benzeri olmayan bir ödül olduğunu ifade eden Prof. Acar “ Özellikle danışman hocalarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. TÜBA’ya iş ilişkisi ile bağlı bilim insanları değiller, Akademi program ve projelerini kendilerinin gönüllülük esasıyla gerçekleştiriyoruz. Ben bu gönüllü katkının göstergesi olarak fiilen buraya kadar gelen üyelerimiz ve bilim insanlarımıza teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.”

TÜBA’nın yasa ve bina ihtiyaçlarının devam ettiğini anımsatan Prof. Acar, “Başkanlık dönemim sona ermeden bu iki ihtiyacı gidermek için elimden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğim. En azından yasa konusunu çözüme kavuşturduğumuzda gözüm arkada kalmayacaktır. Akademi’nin kurumsallaşması ve daha iyi işlev görmesi bakımından bu iki hususun önemli olduğunu sürekli vurguluyoruz. Siyasi muhataplarımızla konu hakkında mutabıkız fakat sürecin biraz daha hızlı işlemesi gerekiyor. Bir an önce neticeye ulaşmak için gayret göstermeye devam edeceğiz.” dedi.

Beş yıl önce görevine başlarken farklılıkları çatışma nedeni değil de zenginlik olarak değerlendirmek konusunda topluma örnek olmayı bir hedef olarak koyduğunu ve elinden geldiğince bu doğrultuda çalıştığını söyleyen Prof. Acar, şu şekilde devam etti “Şu anda Türkiye Cumhuriyeti ve bizim coğrafyamız açık bir emperyalist saldırı altındadır. FETÖ hain darbe girişimi, bunun en travmatik, çarpıcı ve tarihte eşi az görülür örneklerinden bir tanesidir. Bu savaş, bu saldırı devam ediyor. Bugün bu koşullarda Türkiye’nin varlığını, birliğini, bütünlüğünü, bağımsızlığını dert edinen bütün Türk vatandaşlarının, ortak paydalar ve ülkemiz bekası için müşterek hareket etmesi artık bir zorunluluktur. Özellikle bilim insanlarının da bu noktada görevinin büyük olduğunu düşünüyoruz. Her yol ve yöntemin mubah görüldüğü melez bir savaşla karşı karşıyayız. Fakat ben, ülkemizin bu tablodan yüzünün akıyla çıkacağına, gelecek kuşakların daha güçlü ve müreffeh bir ülkede yaşayacağına inanıyorum.”

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı “Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversitelere büyük sorumluluklar düşüyor.”
Erzurum bin yıllık bir bilim ve eğitim merkezi olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Çomaklı şu şekilde konuştu: “TÜBA’nın Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesiyle bilim, kültür ve sanat tarihi eserlerimizi yeni nesillerle buluşturması bizim için heyecan verici bir çalışmadır. İlk matbaayı bulan Uygurlar olmuşken, kağıt dünyaya Semerkant’tan gitmişken bugün teknolojiyi satın alıyor olmamız oldukça düşündürücüdür. Ali Kuşçu, Şerif Mardin, Aziz Sancarları yetiştiren bir medeniyetin mensupları olarak bilim ve teknolojideki kaybımızı süratli bir şekilde gidermeliyiz. Kendi bilim ve teknoloji potansiyelimizi dünyanın çağdaş anlayışına uygun hale getirmeliyiz. Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversitelere büyük sorumluluklar düşmektedir.” dedi.
 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen “Ülkemizde üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek zorundayız.”
Marifet iltifata tabidir diyen ve bunun gereği olarak da; genç, akademik çalışma yapan, bilgi üreten gençlerin ödüllendirilmesinin hizmetlerin en büyüğü olduğunu söyleyen Sekmen: “Gençlerin teşvik edilmesi lazım, biz bin yıllık tarih olan bir milletiz buna rağmen yarıştan bir miktar geri kaldığımız görülüyor. Tekrar bu devletler yarışında yerimizi almamız mutlaka ilime bilime, vereceğimiz önemle orantılı. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları hepimiz biliyoruz, görüyoruz. Parasını verdiğimiz silahları alamıyorsak, demek ki biz de önce düşüneceğiz sonra üreteceğiz. Şehrimize gelen yatırımcılar üniversitelerimizin laboratuvarları, ar-ge çalışmaları hakkında bilgi almak istiyorlar. Ülkemizde üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek zorundayız. TÜBA’yı tebrik etmek istiyorum; girişimci, fikir üreten ve bu fikirleri hayata geçirmek için çalışacak bilim insanlarına ihtiyacımız var. Gençlerimizin çalışmalarının ödüllendirilmesi, takdir edilmesi çok önemli. ” dedi.

TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay ise GEBİP Yıllık Toplantılarına mutlaka katılmaya çalıştığını; bilim ve düşünce faaliyeti asla vazgeçemediğini söyledi ve “Bir TÜBA üyesi olarak üzerime düşen sorumluluğu bir aşk ve şevkle daima yerine getirmeye çalışacağım.” dedi.

Konuşmaların ardından TÜBA Asli Üyesi ve TÜBA Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Akıllı Enerji Çözümleri” konulu GEBİP Konferansı’nı verdi. Konferans, TÜBA ve GEBİP üyelerinin yanı sıra tüm akademisyen ve öğrencilere açık şekilde gerçekleştirildi.

23 Eylül Cumartesi günü Nene Hatun Kültür Merkezi’nde GEBİP Ödülü sahipleri gün boyunca Fen Bilimleri-Kimya ve Fizik-Matematik, Sağlık ve Yaşam Bilimleri, Mühendislik Bilimleri I-II ve Sosyal Bilimler’den oluşan altı ayrı eş zamanlı oturumda; alanlarındaki bilimsel projelerine ve son bir yılda yürüttükleri çalışmalarına ilişkin sunumlarını ve değerlendirmelerini Akademi Üyeleri ve katılımcı GEBİP Ödül sahipleri karşısında gerçekleştirdiler. İsteyen tüm bilim insanlarının katılımına açık olan sunumlar, tüm grupların katılımıyla düzenlenen “Genel Değerlendirme Toplantısı” ile sona erdi. Gün sonunda  ayrıca katılımcılar için Botanik Park gezisi düzenlendi.

Yıllık Toplantı, 24 Eylül Pazar günü Erzurum ve çevresinde yapılan ziyaretlerle sona erdi.

2015 yılı itibarıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınan TÜBA Ödülleri kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sahiplerine takdim edilen TÜBA GEBİP Ödülü, 2001 yılından bu yana üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını, araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve Türkiye’deki genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla her yıl veriliyor. Şimdiye kadar toplam 404 bilim insanının sahip olduğu Ödül, 3 yıl boyunca ödül sahiplerinin mali ve bilimsel olarak desteklenmesini içeriyor. Ödül sahipleri, her yıl farklı bir üniversitede TÜBA tarafından düzenlenen Yıllık Değerlendirme Toplantısı’yla kendilerine TÜBA-GEBİP Ödülü kazandıran projeleri ve diğer projelerinin gelişim süreçlerini ve geldiği noktaya dair sunumlarını gerçekleştiriyor.