TÜBA-GEBİP Üyesi Dr. Erbay’dan Literatüre Geçen Çalışma

TÜBA-GEBİP Üyesi Dr. Erbay’dan Literatüre Geçen Çalışma

2012 yılı TÜBA-GEBİP Ödülü sahibi ve Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Erbay, dünyadaki ölümlerin baş sorumlusu damar sertliğini fareler üzerinde durdurduğu çalışmasıyla literatüre geçti.

Yrd. Doç. Dr. Erbay’ın araştırması saygın bilim dergilerinden Science Translational Medicine’de yayımlandı; Dr. Erbay’ın daha önce kötü bir gösterge olarak kabul edilen vücuttaki palmitoleik asit üretiminin koruyucu bir işlevi olduğunu ortaya koyması çalışmasını özgün kılıyor.
Erbay, Çok yüksek kalorili gıdalarla beslediği farelere bir çeşit yağ olan palmitoleik asit verdiklerinde kalp ve damar hastalıkları ve ölümlere yol açan damar sertliğinin durduğunu gösterdi.

Doymamış bir yağ olan palmitoleik asitin hücrelerdeki diğer zararlı, doymuş yağları uzaklaştırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Erbay, şimdi benzer araştırmayı insanlarda yapmayı hedefliyor. Erbay yaptığı açıklamada, “Tarihin hiçbir döneminde insan metabolizmasının üzerinde bu kadar ağır yük olmadı. Bazı insanlar şişmanlar ama diyabetik değiller ya da şişmanlar ama kalp ve damar hastalıkları yok. Yine şişmanlar ama uzun ve bunamadan yaşıyorlar. Bunların sırrının gen havuzumuzda ve genlerin ürettiği metabolitlerde olduğunu düşünüyorum. Bu sırların biri de vücudumuzun ürettiği palmitoleik asittir. Gılgamış Destanı’nda aranan ölümsüzlüğün sırrını taşıyan bitki belki de topraklarımızda bulunan ve palmitoleik asitten zengin olan iğdedir.” dedi.