TÜBA 3. Uluslararası Kök Hücre Kursu Gerçekleştirildi

TÜBA 3. Uluslararası Kök Hücre Kursu Gerçekleştirildi

TÜBA tarafından düzenlenen ve TİKA tarafından da desteklenen “Hematolojik Onkolojide İnovatif Hücresel Tedaviler” konulu 3. Uluslararası Kök Hücre Kursu, yurt içi ve yurt dışından başvuran bilim insanları arasından seçilen 102 bilim insanının katılımıyla 19-22 Mayıs tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirildi.

Türk Cumhuriyetleri ve bölge ülkelerinin yanı sıra Ürdün, Ukrayna, Nepal ve Moldova toplam 11 farklı ülkeden ve ayrıca Türkiye’deki toplam 33 farklı üniversite ve kök hücre merkezinden seçilmiş hekim ve bilim insanlarının katıldığı Kurs; Orta Asya Türk, akraba ve komşu ülkelerde bu konuda çalışan uzman hekim, öğretim üyeleri, doktora ve tez öğrencileri ile biyologlar ve teknisyenlerin bilgilerinin güncellenmesi ve son gelişmelerin günlük pratiğe aktarılmasının sağlanması yoluyla Türk bilim camiasının uluslararası akademik ilişkilerinin tanıtımı ve geliştirilmesi amacıyla düzenlendi.

TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu tarafından organize edilen ve iki gün süren Kurs’ta “kök hücrenin biyolojisi, laboratuvardan hastaya kök hücre uygulamaları, kök hücre toplanması, sayımı ve dondurulması, işlenmesi, toplanması saklanması, geri kazandırılması, kodlanması, taşınması ve infüzyonu” gibi eğitimlerin yanı sıra katılımcıların özellikle ilgi gösterdiği Pratik Uygulama Kursu da programda yer aldı.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Türkiye’nin bilim alanında ciddi bir ar-ge potansiyelinin olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: Eskiden var olan alt yapı ve potansiyelin üzerine özellikle 2000 yılından sonra yeni birçok yatırım yapıldı. Türkiye’nin sosyal sağlık hizmetleri alanında belki de örneği yok; çalışan ve çalışmayan her vatandaş sağlık sigortası kapsamı içerisindedir. Şu anda Türkiye’de 70’ten fazla tıp fakültesi var. Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet vermek üzere Aziz Sancar Araştırma Merkezi’nin açılışını 19 Mayıs’ta Ankara’da yaptık. Birçok üniversitemizde ve kök hücre ve ilgili alanlarla ilgili faaliyetler sürdürülmektedir. GEN-KÖK, TÜRK-GEN gibi projeler Türkiye’nin bu konudaki performansının önemli göstergeleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üçüncü kez düzenlenen Kurs’a olan ilginin oldukça memnun edici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Acar, “Farklı ülkelerden bilim insanlarının bir araya gelmesinin hem bilimsel gelişmeye, hem her ülkenin ulusal gelişimine, insanlığın gelişimine ve daha önemlisi son zamanlarda bölgemizde fazlasıyla ihtiyaç duyduğumuz uluslararası barışın gelişimine çok ciddi katkılar yapacağına inanıyorum. Bunu daha önceki tecrübelerimizden edindiğimiz geri bildirimlerden de anlıyoruz. Bizim başka bir hesabımız yok.” dedi.

“Bilimsel iletişim kanallarını açık tutmak zorundayız.”
Nitekim bu sene biz Asya Akademiler Birliği Genel Kurulu’nu ve Uluslararası Bilimsel Kongresi’ni Türkiye’de yapacağız. Aynı şekilde 6 akademi olarak 2015 yılında Astana’da Türk Dünyası Akademiler Birliği’ni kurduk, 2016 genel kurulu Türkiye’de yapılacak.

Bilim insanlığın ortak malıdır. Elbette ki nasıl benim Türkiye’ye karşı sorumluluğum varsa herkesin kendi ülkesine karşı sorumluluğunu da doğal görürüm. Bu dünyada politikacılar ya da başka toplumsal fonksiyonları yerine getirenlerle her konuda aynı şekilde davranmamız gerekmiyor. İnsanlık aleminde topyekün bir gelişmeden veya barışın yaygınlaşmasından söz edeceksek şüphesiz birinci görev bütün olumsuzluklara rağmen bilim insanlarına düşer. Bu yüzden bilimsel iletişim kanallarını açık tutmak zorundayız. Biz bu anlayışla hareket ediyoruz. Uluslararası siyasi ilişkiler bozulur, düzelir. Biz bunların geçici olduğunu düşünüyoruz ve TÜBA olarak iş birliğinin yakın ülkelerden başlayarak geliştirilmesinin hepimize faydası olacağına inanıyoruz. Bu yüzden bu tür toplantılara uluslararası katılıma da önem verdiğimizi ifade etmek istiyorum.

“Bir sonraki Kurs çok daha kapsamlı olacak”
Kurs’un kapanış konuşmasında iki gün boyunca hematolojik onkolojide inovatif hücresel tedaviler konusunda güncel bilgilerin ele alındığını ifade eden TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Murat Elçin, Kök Hücre Çalışma Grubu olarak davetli tüm konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerine başladı. Kök hücrenin çok hızlı gelişen bir alan olduğunu bugünkü konuşmaların da gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Elçin, bundan sonraki kurslarda çok daha yeni alanlara ağırlık verileceğini söyledi ve zaman kısıtlılığı nedeniyle az değinilen ya da hiç değinilmeyen konuların bir sonraki kursta mercek altına alınacağının haberini verdi.

“Sağlık alanında önemli raporlar yayımlıyoruz”
TÜBA’nın son dönemde kanser, gıda ve biyoetik hakkında önemli raporlar yayımladığını dile getiren TÜBA-Kök Hücre Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Taner Demirer bu çalışmaların devamının geleceğini söyledi ve TÜBA tarafından yılsonuna doğru önemli bir kök hücre aktivitesi gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Kurs’un amacının inovatif tedavileri gözden geçirmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirer, "Türkiye Cumhuriyeti, inovatif tedavilerde bölgesinde lider ülke konumundadır. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar da çevre ülkelere ilişkilerin geliştirilmesi ve sağlık turizminde de yine bölge insanına aktif hizmet verilmesi temel amaçlarımızdandır." dedi.